Da bi ovaj sajt funkcionisao ispravno, da bi mogao dalje poboljšavati sajt, kako bi poboljšao vaše iskustvo pregledavanja, ova stranica mora da sačuva malu količinu informacija (kolačići) na vašem računaru. Preko 90% svih sajtova koristi ovu praksu, ali prema propisima EU obavezni smo da tražimo vašu saglasnost pre nego što sačuvamo Cookie. Korišćenjem veb sajta, slažete se da koristite Cookie. I dalje možete pretraživati stranicu blokiranjem kolačića.

Šta je kolačić?

Informacije o kolačićima čuvaju se na računaru putem veb lokacije koju posetite. Kolačići obično čuvaju vaša podešavanja, Veb podešavanja, kao što su željeni jezik ili adresa. Kasnije, kada ponovo otvorite istu veb stranicu, internet pretraživač šalje nazad kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama.

 

Kolačići mogu da čuvaju širok spektar informacija, uključujući lične podatke (kao što su vaše ime ili e-mail adresa). Međutim, ove informacije se mogu sačuvati samo ako je omogućite - veb-lokacije ne mogu pristupiti informacijama koje im niste dostavili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na vašem računalu. Podrazumevana aktivnost za čuvanje i slanje kolačića nije vidljiva vama. Međutim, možete da promenite podešavanja vašeg Internet pretraživača tako da možete sami izabrati da li ćete odobriti ili odbiti zahteve za kolačićima, automatski čuvati kolačiće kada zatvorite internet pregledač i slično.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete da li ćete dozvoliti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurirati u vašem veb pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića potražite informacije o veb pretraživaču koji koristite.

 

Šta su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s vašeg računala zatvaranjem vašeg internet preglednika. Sa njima veb-sajtovi skladište privremene informacije, kao što su stavke u korpi za kupovinu.

 

1. Šta su trajni kolačići?

Stalni ili sačuvani kolačići ostaju na računaru nakon što zatvorite program za internet preglednik. Sa njima veb sajtovi čuvaju informacije kao što su korisničko ime i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati za svaku posetu na određenoj lokaciji. Trajni kolačići će ostati na vašem računaru danima, mesecima, čak i godinama.

 

Šta su kolačići sa prve stranice?

Kolačići prve strane dolaze sa lokacija koje gledate i mogu biti trajne ili privremene. Sa ovim kolačićima, veb-lokacije mogu spremiti podatke koje će ponovo koristiti kada posjete veb-lokaciju.

 

Šta su kolačići trećih strana?

Kolačići trećih strana dolaze od oglasa sa drugih sajtova (kao što su pop ili drugi oglasi) koji se nalaze na lokaciji koju gledate. Sa ovim kolačićima, veb stranice mogu pratiti upotrebu interneta u marketinške svrhe.

 

Privremeni kolačići - to su privremeni kolačići koji ukazuju (i automatski se brišu) kada zatvorite internet preglednik.

Trajni kolačići - obično imate datum koji ističe daleko u budućnosti i ostat će u vašem pregledniku dok ne istekne, ili dok ih ručno ne izbrišete.

Da li veb-lokacija ima kolačiće treće strane?

Postoji nekoliko spoljnih servisa koji čuvaju kolačiće korisniku. Ovi kolačići nisu postavljeni na ovom sajtu, ali neki služe za normalno funkcionisanje određenih funkcija koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.

 

Trenutno dozvoljavamo:

Merenje prisustva - Google Analitics